this-home-extension-allowed-for-a-wrap-around-window-bench-and-new-kitchen

This Home Extension Allowed For A Wrap-Around Window Bench And New Kitchen

A wrap-around window bench takes advantage of the garden views through the large windows.

Loader Monteith Architects has completed the reconfiguration and rear extension of a 1980’s cottage in a Conservation Village in Scotland.

The ground floor plan of the existing cottage was composed of small, dark rooms which closed the house off from the expansive rear garden. The clients requested that the architects upgrade the home and bring the outside in.

Loader Monteith Architects has completed the reconfiguration and rear extension of a 1980's cottage in a Conservation Village in Scotland.

The updated design allows for plenty of natural light, a new dining space, study area, shower room, and kitchen. A key feature of the new extension is the inclusion of a large wrap-around window seat made of Douglas fir.

A wrap-around wood window bench complements the exposed wood overhead.

The window bench has a U-shape and is positioned to take advantage of both the large windows and the views of the garden. It also travels along the wall, acting as a seat for the dining area, and further onto to meet up with the kitchen cabinets.

The window bench has a U-shape, and is positioned to take advantage of both of the large windows and the views of the garden.

The exposed timber structure overhead adds to the sense of space throughout, further enhanced by a palette of neutral, natural materials including soft white walls and a light micro cement floor.

A contemporary extension with exposed timber overhead, soft white walls, microcement floor, and wrap-around window bench.
A wrap-around window bench made from Douglas Fir.
A contemporary galley kitchen with wood cabinets continues on to become a dining bench.
A contemporary galley kitchen with minimalist wood cabinets.
A contemporary galley kitchen with wood cabinets.

The new galley-style kitchen connects the existing sitting room at the front of the home to the new dining space at the rear, allowing the family constant connection in separate yet connected zones of the ground floor. The kitchen, custom-built by Archispek, includes an ultra-matte finish.

A modern galley kitchen with matte black and wood cabinets.

There’s also a quiet study nook where children can complete their homework while still having a visual connection to their parents in the kitchen through exposed Douglas fir shelving.

A small and quiet study nook designed in an alcove of the dining area and kitchen.

At night, the glow of the interior lights highlights the warm wood design of the ceiling.

At night, the glow of the interior lights in this contemporary extension highlights the warm wood design of the ceiling.
The wood ceiling is showcased by the hidden lighting.
Photography by dapple photography | Architecture firm: Loader Monteith Architects

Source: Contemporist

Your email address will not be published.

We encourage designers and architects to share their best projects with the rest of the world so as to inspire the next generation and gain global recognition.