in-taiwan,-the-wandering-walls-by-xrange-architects-curves-out-towards-the-ocean-–

In Taiwan, The Wandering Walls By XRANGE Architects Curves Out Towards The Ocean –

Nestled on an oceanfront mountain top, ‘The Wandering Walls’ is a striking 8-room retreat defined by rugged curved concrete walls and sweeping panoramic views of the ocean. Designed by Taipei-based practice XRANGE Architects, the project seamlessly blurs the boundaries between architecture and landscape.

Sitting among tall grasses and acacia trees, the building stands out with its modern appearance, flowing form, and simple materiality. Built from cast-in-place concrete—a choice motivated by the material’s climatic endurance, ease of transport, and storage on site—the structure is split across three levels of curvaceous walls, and is best described by the firm as a “building where the walls wander throughout like flowing ribbons.” Misaligned vertically, the walls move in and out of the three floors independently, to create exciting room layouts and capture views of the verdant surroundings. At the stairs, the walls hover over each other to reveal the horizon at the juncture of the sky, forest, and ocean—while on the ground floor, they cantilever off the floor slab to form intimate courtyards.

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_3

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_17

Image © Lorenzo Pierucci Studio

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_8

Image © Kuo-Min Lee

The spaces follow a simple arrangement, with all three stories featuring guest rooms, and an additional kitchen and dining area on the first floor. Inspired by the raw beauty of the retreat’s surroundings, “the design concept seeks to create a sense of quietude and permanence with a single architectural element and a minimal palette of materials,” explains XRANGE Architects. A monumental simplicity permeates through the built form, with walls gently transitioning from rough concrete to wood, metal, and tiles, and interiors kept paired back and uncluttered. Enhancing its connection to the outdoors, the building opens up towards the hilltop grasslands and the ocean through floor-to-ceiling windows and connecting passages between rooms. A terrace and a 360-degree infinity pool on the roof complete the scene, offering guests plenty of opportunities to enjoy the neighboring nature and bask in the warm Taiwanese sun.

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_22

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_7

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_1

Image © Lorenzo Pierucci Studio

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_9

Image © Lorenzo Pierucci Studio

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_20

Image © Lorenzo Pierucci Studio

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_27

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_16

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_14

Image © Lorenzo Pierucci Studio

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_18

Image © Lorenzo Pierucci Studio

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_15

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_2

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_12

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_6

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_19

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_25

Image © Lorenzo Pierucci Studio

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_11

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_10

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_24

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_5

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lkm_23

Image © Kuo-Min Lee

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_28

Image © Lorenzo Pierucci Studio

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_4

Image © Lorenzo Pierucci Studio

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_13

Image © Lorenzo Pierucci Studio

IGNANT_Architecture_XRANGE_lp_21

Image © Lorenzo Pierucci Studio

Source: Ignant

Your email address will not be published.

We encourage designers and architects to share their best projects with the rest of the world so as to inspire the next generation and gain global recognition.