Symbiotic Jag

by Office of Feeling Architecture

ARCHITECTURE & DESIGN COLLECTION AWARDS 2022

Silver Winner

Private Residence Large Architecture Concept

Professionals Category

Designer / Architect: Vitor Marques
Studio: Office of Feeling Architecture
Design Team: Co-Founder Architect Vitor Marques Co-Founder Architect Miguel Ribeiro Co-Founder Architect Armando Amaro Architect Carlos Bártolo
Country: Portugal
Copyright: OFFA Visualization

Description

Symbiotic Jag is located in the noble area of Braga, whose morphology and topography are characterized by its peculiar character. The target of intervention has a very steep slope allowing a visual relationship of amplitude with the city in which the morphological structure of the subdivision based on a logic of “staircase” allowed an implantation in line with the client’s intention. The project sought to establish a clear connection between the typology and topography of the lot and the desire to project the dwelling to the horizon in an attempt to embrace the city. The building is born in an organic movement, from the limit of the site supporting the terrace on which the sill level is developed. The continuous movement traces all the built mass culminating in a projection freeing the dwelling from the terrain. This logic develops a prominent image in its urban context, with a strong imagery, working as a visual catalyst in the landscape where it belongs. The materiality seeks to accentuate this conceptual aspect by breaking the structure in two in a logic of positives and negatives, in which the structure of the house, as a positive, is executed in exposed white concrete in wooden formwork, seeking the relationship between the lightness transmitted by white and hardness associated with concrete as an apparent structure. On the other hand, the negatives are coated in copper, marking in a noble and exclamatory way the openings of the dwelling. This clarity of correspondence between form and materiality is sought after, avoiding the haphazard application of materials. From a functional point of view, the Dwelling follows the fluidity of the structure, being a programmed consequence of it. The intersections and negatives generated define the spaces, which follow the topography of the terrain climbing them at different levels. The social area also develops in a pathway direction, which is hierarchized by different levels, always in a downward direction from the ground level. The intimate area is developed in a typology of 2 suites, in a kind of mezzanine, where visual contact is promoted. The exterior arrangements seek to maintain as much natural area as possible, without an accentuated gardening intervention, with the exception of the area around the swimming pool, in which an impermeable area and a grassed area are developed. The exterior paths will be executed in white travertine maintaining a homogenous image with the remaining materiality.

Office of Feeling Architecture

OFFA delivers a reactionary and critical posture using architecture and design as a form of expression and materialisation of its ideology. Office of Feeling Architecture assumes by definition an ideological insert that does address the architecture and design as platforms for expression of the sentimental field. ART – WILL – EXPRESSION – FEELING. This nested relationship rules the posture insertion of our business, where the enthusiastic pursuit of symbiosis are framed by the wishes of the client and the search for a unique identity and unequal that materializes in an imagery, that stands by itself.

We encourage designers and architects to share their best projects with the rest of the world so as to inspire the next generation and gain global recognition.