Lakeside Chalet by Viereck Architekten ZT - Architecture Collection

Lakeside Chalet

by Viereck Architekten ZT

ARCHITECTURE & DESIGN COLLECTION AWARDS 2022

Gold Winner

Residential Small Architecture Built

Professionals Category

Designer / Architect: Viereck Architekten ZT-GmbH
Design Team: Josef Schrittwieser Bernhard Viereck Ewald Viereck
Country: Austria
Copyright: Viereck Architekten ZT-GmbH

Description

The main idea was to place the Chalet on the highest point to let it float above everything else, tucked into a lush landscape. Therefore the lower floor was built in reinforced concrete to cater for a cantilever of 4,5 meters. The ground floor of the Chalet is same as the Bath House and Boat House, entirely built in timber. All buildings were designed in a very puristic way, from Exterior to Interior. As the main fa├žade material we chose white, knotless, fir planks with rough-cut surface, varying in size and thickness. The exterior timber was treated with an organic coating for a consistent greyscale and has a silver shimmering effect. Only the Bath House was cladded with brushed aluminum panels, with the intention to highlight it as the centerpiece of the whole compound. Large windows and glass sliding doors blend the lush landscape with the interiors and cater for light flooded rooms. All terraces are cladded in thermal heated ash wood and complete the holistically design appearance. With a puristic approach, the Interiors of the Chalet and Bath House have a consequent attention to detail with three main materials; shaved white fir wood is used for all walls, false ceilings and made to measure furniture like dining table, kitchen and wardrobes. Even the aluminum window frames are cladded with fir veneer. To complement it, the floor finish is in liquid concrete, applied with effortful handicraft to add some haptic structure. Large glass panels blend with exteriors and complete a puristic appearance. At the living and dining area of the Chalet comprising multifunctional furniture. So is a grand bay window with a large fixed glass panel defining a cozy area to indulge in views over the lake. Underneath is a hidden roll-out bed, which can be transformed into a queen-sized guest bed. The seating surfaces at the bay window and dining chairs itself are comfortable cushions covered in grey fabrics. Ambient, staged lighting fixtures cater for individual lighting moods.

What Ewald Viereck started in 1984, is today successfully managed by Marleen and Bernhard Viereck. Both of them inherited the Archi- gene from their father and, together with a team of experienced architects we deliver projects ranging from Architecture & Interior Design to construction and project management, to building physics and acoustics. A one-stop solution for our clients. We create timeless, sophisticated architectural space, in Austria and the EU and anywhere else in the world like Maldives, where we are currently working on a Hotel Resort.

We encourage designers and architects to share their best projects with the rest of the world so as to inspire the next generation and gain global recognition.