a-green-roof-covers-the-circular-design-of-this-children's-learning-centre

A Green Roof Covers The Circular Design Of This Children's Learning Centre

Natural grasses top a circular green roof of an early learning centre.

Collingridge And Smith Architects has completed Kakapo Creek, an early learning centre for up to 100 children in Auckland, New Zealand.

Founded on the idea of Nga Hau E Wha, the four winds, being symbolic as a meeting place for people from all backgrounds.

This idea is embodied in the design of the building, forming it into a circular shape to create a central meeting space, with four main classrooms arranged around it.

Natural grasses top a circular green roof of an early learning centre.

The circular design is topped off by a timber glulam / ply roof canopy and green roof, further unifying the spaces beneath, and blending the building into its natural environment.

Natural grasses top a circular green roof of an early learning centre.

The green roof reduces rainwater runoff by over 50% from the roof. All rainwater from the roof is discharged to the ground below the building, where it is cleaned by bacteria in the soil and gravel filters and eventually filtered back to the stream, while extensive landscaping around the building and on the roof with native plants enhances biodiversity.

Natural grasses top a circular green roof of an early learning centre.

The centrally located playground is open to the elements and is surrounded by the classrooms.

The centrally located playground at this early learning centre is open to the elements and is surrounded by the classrooms.

The four classrooms have floor-to-ceiling windows that provide views of the courtyard, which then allows for a connection between inside and out, and between the rooms themselves.

Floor-to-ceiling glass walls surround playrooms at an early learning centre and open to a playground.
Floor-to-ceiling glass walls surround playrooms at an early learning centre.

A covered outdoor area showcases the wood structure and has a view of a secondary play area.

The covered outdoor area of an early learning centre.

There’s also a second playground that can be accessed via slides and climbing ramps from a walkway.

A modern playground at an early learning centre with a green roof.
Photography by Mark Scowen | Architect: Collingridge And Smith Architects | Project Team: Phil Smith, Akash Kumar | Construction: Meridian Construction | Interiors: Meridian Construction | Engineer: Markplan Consulting | Playground Designer: Tessa Rose, Australia | Playground builders: Auckland Supercity Builders

Source: Contemporist

Your email address will not be published.

We encourage designers and architects to share their best projects with the rest of the world so as to inspire the next generation and gain global recognition.