This Home Renovation Made More Use Of The Basement And Outdoor Space - Architecture Collection
this-home-renovation-made-more-use-of-the-basement-and-outdoor-space

This Home Renovation Made More Use Of The Basement And Outdoor Space

A renovated single-story, mid-century home received a new deck and outdoor space.

Best Practice Architecture has shared photos of a contemporary home renovation they completed in Seattle, Washington.

Before – The Exterior

The single-story, mid-century home had two doors at the front of the home, with steps leading to each one.

Before - This dated single-story, mid-century home had two doors at the front of the home, with steps leading to each one.

After – The Exterior

The updated exterior has been opened up, with wide steps leading to a single front door. The siding has been painted and potted plants have been added.

This updated facade has been opened up, with wide steps leading to a single front door. The exterior has been painted and potted plants have been added.
This updated facade has been opened up, with wide steps leading to a single front door. The exterior has been painted and potted plants have been added.

Before – The Rear Of The Home

The original rear of the home included a deck off the main living level of the home. Beneath the deck are doors that connect with the unused basement.

Before - A renovation single-story, mid-century home received a new deck and outdoor space.

After – The Rear Of The Home

The updated home has the deck moved to the side, with doors leading down to the patio, which is located off the basement.

After - A renovated single-story, mid-century home received a new deck and outdoor space.

After – The Living Room

Inside, the main level of the home includes the living room with a fireplace and windows that look out onto the backyard.

The main level of this renovated home includes the living room with a fireplace and windows that look out onto the backyard.

After – The Dining Area and Deck

The updated dining area has been furnished with a wood table, while accordion doors connect to the doors.

The updated dining area has been furnished with a wood table, while accordion doors connect to the doors.
A new partially shaded deck adds extra living space to this renovated home.

Before – The Kitchen

The original kitchen was closed off and featured dated wood cabinets.

Before - The original kitchen was closed off and featured dated wood cabinets.
Before - The original kitchen was closed off and featured dated wood cabinets.
Before - The original kitchen was closed off and featured dated wood cabinets.

After – The Kitchen

The new kitchen is completely open to the dining area, and now includes minimalist wood cabinets and an island. Dark hexagonal tiles have been used for flooring to define the kitchen and entryway.

This newly renovated kitchen is completely open to the dining area, and now includes minimalist wood cabinets and an island. Dark hexagonal tiles have been used for flooring to define the kitchen and entryway.
A kitchen island with a curved cut-out for the structural support that allowed the kitchen to be opened up to the dining area.

Before – The Hallway

The original hallway was dark and plain, with doors to a bedroom and bathrooms.

Before - The original hallway was dark and plain, with doors to a bedroom and bathrooms.

After – The Hallway + Home Office

The updated hallway has been transformed into a walk-through library and home office, with plenty of storage for books and a built-in desk beneath the window.

The updated hallway has been transformed into a walk-through library and home office, with plenty of storage for books and a built-in desk beneath the window.
The updated hallway has been transformed into a walk-through library and home office, with plenty of storage for books and a built-in desk beneath the window.

After – The Primary Bedroom

At the end of the hallway is the primary bedroom which has been minimally furnished with a wood bed frame.

At the end of the hallway is the primary bedroom which has been minimally furnished with a wood bed frame.

Before – The Primary Ensuite Bathroom

The original bathroom had a small vanity with the toilet by the window, and a shower wall blocking the natural light.

Before - The original bathroom had a small vanity with the toilet by the window, and a shower wall blocking the natural light.

After – The Primary Ensuite Bathroom

The updated primary bathroom received a changed layout, with the new double vanity located on the left wall, and the shower and toilet now located on the right. A glass shower screen allows the natural light from the window to flow through the space. Additional light has been added to the bathroom in the form of hidden lighting behind the mirror.

The updated primary bathroom received a changed layout, with the new double vanity located on the left wall, and the shower and toilet now located on the right. A glass shower screen allows the natural light from the window to flow through the space. Additional light has been added to the bathroom in the form of hidden LEDs behind the mirror.
The updated primary bathroom received a changed layout, with the new double vanity located on the left wall, and the shower and toilet now located on the right. A glass shower screen allows the natural light from the window to flow through the space. Additional light has been added to the bathroom in the form of hidden LEDs behind the mirror.

After – The Powder Room

A botanical wallpaper adorns the walls in the powder room, creating an unexpected pop of color in the small space.

A botanical wallpaper adorns the walls in this powder room, creating an unexpected pop of color in the small space.

Before – The Basement Stairs

The original basement stairs, located by the front door, had wood treads and matching wood handrails.

BEFORE - The original basement stairs, located by the front door, had wood treads and matching wood handrails.
BEFORE - The original basement stairs, located by the front door, had wood treads and matching wood handrails.

After – The Basement Stairs

The remodeled basement stairs are now bright and open, with wood slat partitions and cabinetry helping to hide them.

The remodeled basement stairs are now bright and open, with wood slat partitions and cabinetry helping to hide them.
The remodeled basement stairs are now bright and open, with wood slat partitions and cabinetry helping to hide them.
The remodeled basement stairs are now bright and open, with wood slat partitions and cabinetry helping to hide them.
The remodeled basement stairs are now bright and open, with wood slat partitions and cabinetry helping to hide them.

Before – The Basement

The lower level of the home, or the basement, was underutilized with exposed structures and insulation.

BEFORE - The lower level of the home, or the basement, was underutilized with exposed structures and insulation.

After – The Basement

The basement has been transformed into a multi-functional family room with direct connections to the backyard. The basement includes built-in storage and kitty cabin, a wet bar, as well as an area for workout equipment, and a lounge area.

This basement has been transformed into a multi-functional family room with direct connections to the backyard. The basement includes built-in storage and kitty cabin, a wet bar, as well as an area for workout equipment, and a lounge area.
This basement has been transformed into a multi-functional family room with direct connections to the backyard. The basement includes built-in storage and kitty cabin, a wet bar, as well as an area for workout equipment, and a lounge area.
This basement has been transformed into a multi-functional family room with direct connections to the backyard. The basement includes built-in storage and kitty cabin, a wet bar, as well as an area for workout equipment, and a lounge area.

The basement also includes two bedrooms, with one of them including a wraparound pink accent.

A contemporary bedroom with a colorful pink wraparound accent.

There’s also a white and emerald green guest bath, that features small green tiles and a white open shelving unit.

A white and emerald green guest bath, that features small green tiles and a white open shelving unit.
A white and emerald green guest bath, that features small green tiles and a white open shelving unit.
Photography by Dain Susman | Design: Best Practice Architecture | Contractor: Ainslie-Davis Construction

Source: Contemporist

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We encourage designers and architects to share their best projects with the rest of the world so as to inspire the next generation and gain global recognition.